مرداد ۲۵، ۱۳۸۲

درباره کرم اینترنتی جدید
کرم اینترنتی W32.Blaster.Worm بر مبنای آسیب پذیری و ضعف امنیتی موجود در سرویس DCOM RPC ویندوز که جدیدا شناخته شده بود برای نفوذ استفاده می کند. این کرم چندین نوع دارد که W32.Blaster.Worm شایعترین نوع این ویروس می باشد و از سرویس TFTP که از پورت 65 برای انجام کارهای خود استفاده می کند ، بهره می برد.
البته ویندوزهای 2000 و xp مورد حمله این کرم واقع می شوند. در حالیکه ویندوز های NT و 2003 سرور در صورتی که patch آنها بدرستی نصب نشده باشد مورد آسیب پذیری واقع می شوند.
این کرم سعی می کند تا فایلی با نام msblast.exe را در مسیر %WinDir%\system32 کپی کرده وسپس آنرا اجرا می کند .
از آنجا که این کرم از پورت 4444 امکان کنترل سیستم را به حمله کنندگان می دهد ،به کاربران توصیه می شود تا دسترسی به پورت مزبور را در سیستم خود غیر فعال کرده و بلوک کنند و سپس در صورتی که از سرویس های RPC و TFTP استفاده نمی کنند پورت های زیر را نیز غیر فعال کنند:

• TCP Port 135, "DCOM RPC"
• UDP Port 69, "TFTP"

این کرم سعی می کند تا با اجرای عدم پذیرش سرویس( Denial of Service (DoS در Microsoft Windows Update Web server (windowsupdate.com) مانع از اعمال patch مربوط به رفع آسییب پذیری DCOM RPC در سیستم کاربران می شود.


جزئیات تکنیکی :
هنگامی که این کرم اجرا می شود ، کارهای زیر را انجام می دهد:
1- این کرم در ابتدا اقدام به ایجاد یک Mutex به نام BILLY می کند . در صورتی که Mutex از قبل وجود داشته باشد ، کرم فعال می شود.
2-سپس عبارت "windows auto update"="msblast.exe" به کلید رجیستری زیر اضافه می شود:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
و از این طریق در هربار اجرای رجیستری این کرم اجرا و فعال می شود.
3- یک آدرس IP تولید کرده وسعی می کند تا کامپیوتری که دارای آن آدرس است را آلوده کند.این آدرس مطابق الگوریتم خاصی تولید می شود.
4- داده ها را به پورت 135 TCP ارسال می کند که می تواند از آسیب پذیری DCOM PRC استفاده کند . کرم مزبور یکی از دو نوع داده های زیر را ارسال می کند: در 80 درصد موارد داده ها به ویندوز XP و در 20 درصد موارد به ویندوز 2000 فرستاده می شود.
5- استفاده از فرمان Cmd.exe برای ایجاد یک فرایند پردازشی راه دور مخفی که در نتیجه آن سیستم به پورت 4444 گوش می دهد و به حمله کننده امکان می دهد تا فرامین خود را از راه دور در سیستم قربانی اجرا کند.
6- به پورت 69 مربوط به UDP گوش می دهد . هنگامی که کرم پاسخی از یک سیستم دریافت می کند که در آن امکان ارتباط از طریق DCMP RPC وجود داشته باشد ، فایل msblast.exe را به کامپیوتر قربانی فرستاده و آن را اجرا می کند.
7- اگر ماه جاری بعد از ماه آگوست باشد، ویا اگر بعد از پانزدهمین روز سال باشد این کرم یک DoS در Windows Update اجرا می کند . حمله DoS در 16 دهمین روز ماه فعال شده و تاپایان سال ادامه می یابد.

این کرم حاوی متن زیر است که هرگز نشان داده نمی شود :


I just want to say LOVE YOU SAN!!
billy gates why do you make this possible ? Stop making money and fix your software!!

البته برای رفع مشکلات احتمالی بهتر است از آدرس های زیر Patch مناسب را دریافت و بر روی سیستم تان نصب کنید:

ویندوز نسخه NT 4.0
ویندوز نسخه NT 4.0 Terminal
ویندوز نسخه 2000
ویندوز نسخه XP
ویندوز نسخه 2003 Server



تیر ۱۴، ۱۳۸۲

سرنگوني هواپيماي مسافربري ايران توسط ناو آمريكايي



روز يكشنبه ، 12 تيرماه 1367 مطابق با 3 ژوئيه 1988 ، هواپيماي ايرباس جمهوري اسلامي ايران با 275 مسافر و 16 ، خدمه فرودگاه بندرعباس را به مقصد دوبي ترك گفت. سطح پرواز اين هواپيما 14000 پا تعيين شده بود. در ساعت 10:15 دقيقه محلي و 06:45 دقيقه گرينويچ شروع به اوج گيري نمود و در ساعت 10:24 به وقت محلي، سطح پروازي 12000 پا را گزارش نمود و از آن لحظه به بعد ديگر تماسي از طرف خلبان گرفته نشد. در واقع از اين لحظه به بعد هواپيما مورد اصابت 2 فروند موشك سطح به هواي ناو وينسنس آمريكا قرار گرفته و در نزديكي جزيره ايراني " هنگام" منفجر و سقوط كرده بود. در اين فاجعه ، تمامي سرنشينان هواپيما به شهادت رسيدند كه 66 كودك زير12 سال، 52 زن و 46 تن تبعه كشورهاي يوگسلاوي، كويت، افغانستان، هندوستان، پاكستان، ايتاليا، شارجه و دوبي از جمله وابسته نظامي پاكستان در ايران و خانواده اش در ميان كشته شدگان بودند.

شرح حادثه

يك سال پس از تجاوز رژيم عراق در سال 1360، حمله به كشتي هاي تجاري در خليج فارس شروع شد و با اعلام مين گذاري سواحل بندي امام خميني (ره) و حمله به دو كشتي تجاري ، در تاريخ 21/10/1360 امنيت خليج فارس توسط عراق مختل شد و به دنبال تحويل هواپيماهاي سوپراتاندارد و موشك هاي اگزوسه توسط فرانسه به عراق ، ابعاد اين حملات افزايش يافت. در برابر اين حملات كه عراق ، به صراحت مسئوليت آن را بر عهده مي گرفت، شوراي امنيت عكس العمل مناسبي نشان نداد، ولي در قبال انتساب چند حمله به ايران و شكايت شوراي همكاري خليج فارس، شوراي امنيت در تاريخ 11/3/1363 مطابق با اول ژوئن 1984، مبادرت به صدور قطعنامه 552 نمود و در آن خواستار توقف اين حملات شد. از آغاز جنگ تا 10 ژوئيه 1984، 112 كشتي در خليج فارس مورد حمله موشكي قرار گرفت. جمهوري اسلامي ايران در ژانويه 1985، به دبير كل وقت سازمان ملل اعلام داشت كه از هر گونه اقدامي براي تأمين آزادي و امنيت كشتيراني كه در خليج فارس صورت گيرد حمايت و استقبال خواهد كرد، اما حملات به كشتيها ادامه يافت. تا تير ماه 1366، حدود 5/8 ميليون تن كالا از محموله هاي كشتيها در خليج فارس ، به زير آب رفت. 41 كشتي كاملاً نابود، و به 34 تن محموله كالا آسيب وارد شد ، و بيش از 200 تن از ملوانان كشورهاي مختلف به قتل رسيدند و به همين تعداد نيز مجروح شدند.

بدين ترتيب ، عراق درهدف خود مبني بر بين المللي كردن جنگ خليج فارس تا اندازه زيادي موفق شد و قدرت هاي غربي و در رأس آنها آمريكا ، حضور گسترده و تهديدآميزي در خليج فارس يافتند و بالاخره كشتيهاي نفتكش كويتي با پرچم آمريكا در خليج فارس حركت كردند واسكورت نظامي نفتكش ها و كشتي هاي تجاري مورد نظر آمريكا در خليج فارس آغاز شد. در21 سپتامبر 1987 كشتي ايراني ( ايران اجر) مورد حمله نيروهاي نظامي آمريكا واقع شد. همچنين حملات نظامي آمريكا به سكوهاي نفتي ايران دخالت آشكار آن دولت در منطقه به نفع عراق و عليه جمهوري اسلام ايران را به وضوح نشان داد.



يكي از نتايج شوم اين همه تشنج آفريني رژيم عراق و دامن زدن ايالات متحده به ناامني در خليج فارس، حمله به هواپيماي مسافربري جمهوري اسلامي ايران بود كه در مورخه 12/4/1367 مطابق با 3 ژوئيه 1988، برفرازآب هاي سرزمين ايران و درآب هاي حوالي جزيره " هنگام " ، توسط دو موشك از ناو آمريكايي وينسنس- كه خود به آب هاي سرزمين ايران تجاوز كرده و در آن مستقر بود- مورد حمله قرار گرفت و تمامي مسافران و خدمه هواپيما به وضع اسفناكي به شهادت رسيدند.

متعاقب اين تجاوز آشكار، جمهوري اسلامي ايران در روز 14 تير 1367 ، طي نامه اي به رئيس شوراي امنيت ، خواستار تشكيل جلسه فوري شورا براي رسيدگي به موضوع شد. 25 تير 1367، مطابق با 16 ژوئيه 1988، شورا تشكيل جلسه داد. از سوي جمهوري اسلامي ايران دكتر ولايتي وزير امور خارجه وقت و از جانب آمريكا بوش معاون وقت رئيس جمهوري درجلسه حضور داشتند.

قطعنامه 616 شوراي امنيت (1988)

شوراي امنيت پس ازاستماع سخنان دكترولايتي و جرج بوش درجلسه شماره 2821 خود درتاريخ20 ژوئيه 1988
( 29/4/1367) طرح قطعنامه پيشنهادي را تصويب كرد. متن قطعنامه به شرح زير است:

" شوراي امنيت، با بررسي نامه مورخه 5 ژوئيه 1988 جانشين نماينده دائم جمهوري اسلامي ايران خطاب به رئيس شوراي امنيت و با استماع بيانات نماينده جمهوري اسلامي ايران، وزير امور خارجه ( علي اكبر ولايتي ) و سخنان نماينده ايالات متحده آمريكا ( معاون رئيس جمهوري جرج بوش ) ، با ابراز تاسف عميق از اين كه يك هواپيماي غيرنظامي " ايران اير" در پرواز برنامه ريزي شده بين المللي 655، در پرواز بر فراز تنگه هرمز به وسيله موشك شليك شده از ناو جنگي ايالات متحده آمريكا ( وينسنس) منهدم گرديد، با تاكيد بر ضرورت تبيين حقايق سانحه توسط بازرسي بي طرفانه، با اضطراب عميق از تشنج دائم التزايد درمنطقه خليج [ فارس] :

1- تأسف عميق خود را از ساقط ساختن هواپيماي غيرنظامي ايران به وسيله موشكي كه از يك ناو جنگي آمريكا شليك شده و تسليت عميق خود را به خاطر از دست رفتن غم انگيز جان انسانهاي بي گناه ابراز مي دارد.

2- همدردي صميمانه خود را به خانواده هاي قربانيان سانحه غم انگيز و دولت ها و كشورهاي آنان اعلام مي دارد.

3- از تصميم سازمان بين المللي هواپيمايي كشوري در پاسخ به درخواست جمهوري اسلامي ايران مبني بر ايجاد گروه تحقيق براي بررسي تمام حقايق موجود همچنين از اعلام ايالات متحده آمريكا و جمهوري اسلامي ايران مبني بر تصميمشان براي همكاري با برسي سازمان هواپيمايي كشوري استقبال مي كند.

4- از تمامي اعضاي كنوانسيون 1944 شيكاگو ، درخواست مي كند كه در همه شرايط ، مقررات و رويه هاي سلامت هوانوردي كشوري به ويژه ضمائم آن كنوانسيون به منظور جلوگيري از چنين پيشامدهايي را دقيقاً مراعات نمايند.

5- لزوم اجراي فوري و كامل قطعنامه 598(1987) ، شورا را به عنوان تنها مبناي حل جامع، عادلانه، شرافتمندانه و پايدار ِ منازعه ميان ايران و عراق ابراز و پشتيباني خود را از دبير كل براي اجراي اين قطعنامه اعلام و خود را ملتزم به همكاري با دبير كل براي تسريع در اجراي طرح اجرايي او مي نمايد."

جمهوري اسلامي ايران علاوه بر شوراي امنيت و شوراي ايكائو ، شكايت خود را در ديوان بين المللي دادگستري لاهه نيز مطرح كرد. عنصر تخصصي سازمان ملل متحد يعني ايكائو (سازمان هواپيمايي كشوري بين المللي) نيز از مسائل سياسي به دورنمانده وبه جاي بررسي فني و ارائه طريق به شوراي امنيت به ابراز تاسف و تسليت به بازماندگان سانحه پرداخت.

تیر ۰۲، ۱۳۸۲

نگهداری از رجيستری



چطور می توان از رجيستری فايل پشتيبان تهيه کرد و در مواقع ضروری از اين فايل ها استفاده کرد؟

ويندوز 95
در cd نصب ويندوز 95 نرم افزاری وجود دراد که به شما امکان تهيه پشتيبان از رجيستری کامپيوتر را می دهد . برنامه Microsoft Configuration Backup ، CFGBACK.EXE، در مسير Other\Misc\Cfgback و در Cd نصب ويندوز قابل دسترسی است .فايل های پشتيبان گرفته شده توسط اين برنامه با پسوند های RBK و در پوشه ذخيره می شود Windows \ نگهداری می شوند. اگر سيستم شما برای استفاده چندين کاربر ساختار بندی شده باشد، CFGBACK.EXE از فايل USER.DAT پشتيبان نمی گيرد.
بعد از پشتيبان گيری از رجيستری می توانيد فايل RBK را به داخل يک فلاپی ديسک و برای موارد اضطراری کپی کنيد. اين فايل های پشتيبان در ويندوز 95 بصورت فشرده شده ذخيره می شوند که تنها با استفاده از برنامه CFGBACK.EXE قابل استفاده هستند.

ويندوز 98
ويندوز 98 بطور اتوماتيک در هر زمانی که راه اندازی می شود ، يک نسخه پشتيبان از رجيستری را ايجاد می کند. علاوه بر اين می توانيد بطور دستی نسخه پشتيبان را از طريق نرم افزار Registry Checker که از طريق اجرای دستور SCANREGW.EXE از منوی Start | Run

چه راه حلی برای مواقع خراب شدن رجيستری وجود دارد؟
ويندوز 95، 98 و Nt همگی دارای مکانيسم پشتيبان گيری يکسانی هستند که کاملا قابل اعتماد است .
ويندوز 95
در دايرکتوری ويندوز چندين فايل مخفی وجود دارد، 4 تا از اين فايل ها عبارتند از SYSTEM.DAT & USER.DAT که به عنوان فايل های جاری رجيستری و دو فايل SYSTEM.DA0 & USER.DA0 نيز که به عنوان فايل های پشتيبان هستند. ويندوز 9x دارای ويژگی جالبی است که هر زمان ويندوز به درستی و با موفقيت راه اندازی می شود فايل های رجيستری را بر روی اين نسخه های پشتيبان کپی می کند. بطوريکه در مواقعی که اين فايل ها دچار ايراد می شوند ، اين فايل ها به جای فايل های دچار ايراد جايگزين می شوند .برای محافظت از رجيستری از مراحل زير پيروی کنيد :

1- دکمه Start را کليک کرده و سپس گزينه Shut Down را انتخاب کنيد.

2- گزينه Restart The Computer In MS-DOS Mode را انتخاب کرده و سپس yes را انتخاب نمائيد.

3- به پوشه نصب ويندوز وارد شويد.به عنوان مثال اگر دايرکتوری نصب آن c:\windows است ، آدرس cd c:\windows را تايپ نمائيد.

4- دستورات زير را تايپ

کرده و بعد از هر مورد کليد Enter را فشار دهيد :

attrib -h -r -s system.dat
attrib -h -r -s system.da0
copy system.da0 system.dat
attrib -h -r -s user.dat
attrib -h -r -s user.da0
copy user.da0 user.dat
5- کامپيوتر خود را مجددا راه اندازی نمائيد.
انجام دستورات فوق رجيستری را به حالتی بر می گرداند که برای آخرين بار رجيستری در وضعيت صحيحی از آن قرار گرفته بوده است.

ويندوز NT
در ويندوز NT شما می توانيد يا از گزينه Last Known Good و يا از گزينه RDISK استفاده کنيد تا رجيستری را به آخرين وشعيت قابل استفاده برگردانيد.
چطور می توان داده های قديمی را از رجيستری حذف کرد؟

اگر چه می توان بطور دستی اقدام به حذف مفاهيم غير قابل استفاده نمود، اما مايکروسافت ابزاری را تهيه کرده که می تواند بطور اتوماتيک اين فرايند را انجام دهد. اين برنامه با نام RegClean را آناليز می کند.سپس اين برنامه کليد های دارای مقادير نادرست را يافته و آنها را از رجيستری حذف می کند..

خرداد ۱۸، ۱۳۸۲

Import و Export کردن تنظيمات رجيستری


يکی از ويژگی های بزرگ رجيستری توانايی و قابليت import و export تنظيمات رجيستری به فايل متنی است. اين فايل با پسوند reg . قابل شناسايی است .محيط قالب بندی اين فايل های متنی را می توان با برنامه ای همچون Notepad مشاهده کرد.بدين منظور در رجيستری کليدی را که قصد تغيير در آن دارير را انتخاب کرده و سپس از منوی Registry گزينه... Export Registry File را انتخاب کنيد .سپس يک نام برای آن وارد کرده و آن را ذخيره کنيد. اگر اين فايل را در برنامه Notepad باز کنيد فايلی همچون شکل زير را مشاهده خواهيد کرد:


REGEDIT4

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup]
"SetupType"=dword:00000000
"CmdLine"="setup -newsetup"
"SystemPrefix"=hex:c5,0b,00,00,00,40,36,02


اين محيط کاملا ساده است ، عبارت REGEDIT4 به نوع فايل و نسخه آن اشاره دارد .عبارت [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup] به کليد اشاره دارد و مقادير نيز بصورت "SetupType"=dword:00000000 هستند و در خود مقادير نيز کلمه بعد از کاراکتر " = " نشان دهنده نوع مقادير آنها است که عبارتند از DWORD ، String و يا Binary

از اين رو می توانيد فايل را به راحتی ويرايش کرده و تغييرات مورد نظرتان را به آن اعمال کنيد .و سپس به آسانی و با دوبار کليک سريع و يا با انتخاب گزينه "Import" از منوی Registry آن را برای قابل استفاده و اعمال شدن در تنظيمات مربوط به ويندوز امکان پذيرکنيد .


حذف کليد ها و مقادير با استفاده از فايل REG:
حذف کليدها و مقادير در فايلهای REG با قرار دادن يک کاراکتر "-" در جلوی نام کليدی که قصد حذف آن را داريد امکان پذير است.بعنوان مثال برای حذف کليد [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup] در فايل فوق بايد به شکل ژیر عمل نمائيد: :

REGEDIT4
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup]


اين ويژگی بسيار دلواپس کننده است ، زيرا وقتی کليد و يا مقداری را به اشتباه پاک کنيد ممکن است باعث مشکلات اساسی در تنظيمات رجيستری شود ، از اين رو به خآير داشته باشيد که حتما در ابتدا نسبت به پشتيبان گيری از رجيستری اقدام کنيد.



گزينه های خط فرمان در رجيستری :

Regedit دارای تعدادی گزينه خط فرمان است که می توان برای اجرای سرِيع آنها از طريق فايل های batch و يا از طريق command prompt ، از آنها استفاده کرد.



regedit.exe [options] [filename] [regpath]
[filename] برای Import کردن فايل reg.
/s [filename] برای Import کردن آسان و بدون ويزاردی که از شما سوالی پرسيده شود.
/e [filename] [regpath] رجيستری را با [filename] شروع کنيد سپس مسير [regpath] .بعنوان مثال :
regedit /e file.reg HKEY_USERS\.DEFAULT
/L:system تعيين موقعيت فايل system.dat
/R:user تعيين موقعيت فايل system.dat
/C [filename] فشرده سازی (در ويندوز 98)
/D [regpath] حذف کليد تعيين شده ( در ويندوز 98)

خرداد ۱۰، ۱۳۸۲

ساختار رجيستری

رجيستری دارای يک ساختار درختی است - هرچند ساختاری پيچيده همانند پوشه های مختلف موجود در هارد ديسک می باشد - که همانند برنامه Windows Explorer می باشد .

هر شاخه اصلی ( که با يک آيکون پوشه از بقيه مجزا شده است ) کندو (Hive) ناميده می شود و هر کندو نيز دربردارنده کليد هاست (Keys) . هر کليد شامل کليد های ديگر ( گاهی اوقات نيز خود آنها دارای زير کليدهای ديگری است ) و به همين ترتيب آن هم شامل مقادير ديگری است. مقادير در بردارنده اطلاعات حقيقی است که در رجيستری باقی می ماند. بسته به نوع مفاهيمی که مورد استفاده قرار می گيرند ، سه نوع مقدار وجود دارد : String, Binary و DWORD

6 شاخه اصلی که بخش های مختلف اطلاعات را در رجيستری ذخيره می کنند عبارتند از :

HKEY_CLASSES_ROOT : اين شاخه شامل تمام فايل نقشه برداری ضميمه سازی برای پشتيبانی از ويژگی کشيدن و رها کردن (drag-and-drop) ، اطلاعات مربوط به OLE، کليدهای ميانبر ويندوز و هر جزء اصلی مربوط به رابط های کاربری ويندوز را در خود جای داده است .

HKEY_CURRENT_USER : اين شاخه به بخشی از HKEY_USERS مربوط به کاربری که در سيستم Login کرده است لينک شده و پيوند برقرار می کند و دربردارنده اطلاعاتی همانند نام های Logon ، تنظيمات مربوط به Desktop و نيز تنظيمات Start menu می باشد.

HKEY_LOCAL_MACHINE : اين شاخه دربردارنده اطلاعات خاص کامپيوتر درباره نوع قطعات سخت افزاری ، نرم افزاری است که برای تمامی کاربرانی که در آن سيستم Login نمايند مورد استفاده قرار می گيرد.

HKEY_USERS : اين شاخه شامل تنظيمات منحصر به فرد ای است که برای هر يک از کاربران مورد استفاده قرار می گيرد و از کاربری به کاربر ديگر متفاوت است. هر کاربر نيز با يک رابط جانبی همانند s-1-5-18 از بقيه جدا می شود.

HKEY_CURRENT_CONFIG :اين شاخه به بخشی از HKEY_LOCAL_MACHINE که مربوط به ساختار بندی سخت افزار هاست لينک می شود .

هر مقدار رجيستری به يکی از 5 حالت زير ذخيره می شود:

REG_BINARY : در اين شيوه مقادير بصورت رديف داده های باينری ذخيره می شوند. اغلب اطلاعات اجزاء سخت افزار ها بصورت داده های باينری ذخيره شده و در يک ويرايشگر بصورت قالب بندی hexadecimal ديده می شوند.

REG_DWORD : اين حالت برای داده های 4 بايتی که معمولا مقادير boolean ، همانند "0" برای غير فعال کردن و "1" برای فعال کردن . از ديگر موارد اين حالات راه انداز دستگاه و سرويس هايی از اين نوع هستند . و در REGEDT32 با قالب بندی های binary، hexadecimal و decimal و در REGEDIT نيز در قالب بندی های hexadecimal و decimal نشان داده می شوند .
REG_EXPAND_SZ : اين حالت رشته داده ای قابل توسعه ای هستند و بصورت رشته ای شامل يک متغير است که در هنگام فراخوانی توسط يک برنامه کاربردی جايگزين آن می شوند برای مثال ، در مقادير زير :
رشته "%SystemRoot%" با موقعيت واقعی دايرکتوری که دربردارنده فايل های سيستمی Windows NT است ، جايگزين می شود.

REG_MULTI_SZ : اين حالت درواقع بصورت چند رشته ای است و برای نمايش مقاديری که دربردارنده ليست ها و يا مقادير چند تايی هستند بکار می رود، و هر عضو بوسيله يک کاراکتر NULL از بقيه جدا می شود .البته اين حالت از مقادير تنها در موارد پيشرفته رجيستری همانند REGEDT32 مورد استفاده قرار می گيرد.

REG_SZ : اين حالت نيز يک رشته استاندارد است که برای نمايش مقادير متنی است که برای خواندن و استفاده افراد بکار می رود.

مواردی از حالات داده ها که بوسيله ويرايشگر های استاندارد رجيستری در دسترس نيستند عبارتند از :

REG_DWORD_LITTLE_ENDIAN

REG_DWORD_BIG_ENDIAN

REG_LINK

REG_NONE

REG_QWORD

REG_QWORD_LITTLE_ENDIAN

REG_RESOURCE_LIST

خرداد ۰۶، ۱۳۸۲

رجيستری چيست؟


در واقع رجيستری را می توان به عنوان بانک اطلاعاتی معرفی کرد که برای نگهداری تنظيمات و گزينه های نسخه های 32 بيتی ويندوز همچون ويندوز 95،98،ME و NT/2000 مورد استفاده قرار می گيرد. و شامل اطلاعات و تنظيماتی است که برای تمام قطعات سخت افزاری ، نرم افزاری ، کاربران و تنظيمات مربوط به خود سيستم مورد استفاده قرار می گيرد. هر زمان که کاربری تغييری در تنظيمات مربوط به Control Panel يا File Associations ، System Policies ايجاد کند و يا برنامه نرم افزاری جديدی را نصب کند ، اين تغييرات در رجيستری ويندوز ثبت شده و باقی می مانند.

فايل های فيزيکی که رجيستری را تشکيل می دهند بسته به نسخه ويندوز شما در محل و مکان خاصی نگهداری می شوند، در ويندوز 95 و 98 بصورت دو فايل مخفی در پوشه ويندوز قرار دارند و با نام های USER.DAT و SYSTEM.DAT شناخته می شوند . در نسخه ME علاوه بر اين دو فايل ، فايل ديگری نيز به نام CLASSES.DAT به آنها اضافه شده است.در حاليکه در نسخه های NT/2000 ويندوز فايلها در آدرس SystemRoot%\System32\Config % قرار گرفته اند.اين فايلها را نمی توان بصورت مستقيم ويرايش کرد و برای انحام چنين کاری نياز به ابزار رايجی که با نام ويرايشگر رجيستری شناخته می شود می باشد .

در رجيستری برخلاف ساير برنامه های موجود در ويندوز ، خبری از پنجره ها و منوهای زيباي گرافيکی نيست اما با استفاده از آن می توان به قدرتی دست يافت که اين قابليت ها در هيچ روش ديگری وجود ندارد .
آيا تا به حال فکر کرده ايد که اگر درايور کارت گرافيک خود را عوض کنيد ، ويندوز در مرتبه بعدی شروع بکار خود از کجا بداند که به جای درايوری که خودش در هنگام نصب تعيين کرده است ، بايد از اين درايور جديد استفاده کند . به عبارت ديگر چگونه سيستم عامل پارامتر ها و گزينه های مختلفی را که انتخاب کرده ايد يا برای سيستم تان مناسب است ، بخآير می سپارد .

اين راز قدرتمند در رجيستری سيستم نهفته است. رجيستری انبار مرکزی است که ويندوز از آن برای ذخيره همه چيزهای مربوط به پيکر بندی سيستم استفاده می کند .از آنجا که هر نوع تغيير غير اصولی در آن سبب از کار افتادن برنامه ها و حتی خود سيستم عامل می شود و همچنين ساختار بندی اطلاعات در آن به نحو پيچيده ای است که ممکن است هر کاربرتازه کاری را دچار سردرگمی کند که نتيجه آن نيز تنها اختلال در برنامه ها خواهد بود ، به شما توصيه می کنم قبل از شروع به انجام تغييرات سعی در افزايش مهارتها و اطلاعات عمومی خود نمائيد .البته دسترسی به برنامه Editor آن به سادگی دسترسی به برنامه های ديگر نيست . در واقع می توان آن را بعنوان يکی از برنامه های پشت پرده ويندوز دانست که شامل پارامتر های سخت افزاری ، مشخصات اجسام مختلف ، پارامترهای مربوط به خود سيستم عامل و نيز پارامتر های برنامه های کاربردی می شود .

در اين سری از مباحث سعی می کنيم تا شما را با کليات رجيستری آشنا کرده ، سپس در قسمتهای مختلف و دسته بندی شده نکات مفيد و کليدی که می توان در رجيستری اعمال کرد را مطرح می کنيم.



برای اجرای اين برنامه می توانيد دستور Regedit را در کادر Run منوی Start وارد کنيد. اما از آنجا که با هر نوع تغيير در رجيستری ممکن است تنظيمات سيستم عامل شما دچار مشکل شود ، بهتر است قبل از هر کار اقدام به تهيه نسخه پشتيبان از اين برنامه کنيد. بدين منظور يکی از روشهای زير را بکار گيريد :

الف) استفاده از System Restore

اين برنامه تحت ويندوز های Xp و ME قابل اجرا است . برای استفاده از اين برنامه قبل از تغيير در رجيستری، بر روی دكمه Start ، کليک کرده و گزينه Accessories را از منوی Programs انتخاب کرده سپس در System Tools گزينه System Restore را انتخاب کنيد. سپس گزينه را Create a restore point انتخاب كنيد . دكمه Next را كليك كرده و از دستورالعملهای آن پيروی کنيد.

ب) استفاده از ويرايشگر رجيستری

کاربران ويندوز 2000 می توانند با استفاده از گزينه Export موجود در خود برنامه Regedit اقدام به تهيه پشتيبان از رجيستری کنند. بدين منظور با اجرای دستور Regedit در گزينه Run منوی Start برنامه ويرايشگر رجيستری را فعال کنيد . سپس گزينه Export Registry File را انتخاب کنيد .

ج) کپی دستی فايل های رجيستری

کاربران سيستم عامل ويندوز 98 و يا 95 می توانند با کپی کردن فايل های User.dat و system.dat که در محل نصب ويندوز قرار دارند از آنها نسخه پشتيبان تهيه کنند . البته در ويندوز Me فايل ديگری نيز با نام Classes.dat وجود دراد . توجه داشته باشيد از آنجا که اين فايل ها بصورت مخفی و سيستمی هستند قبل از آنکه بتوانيد آنها را مشاهده کنيد بايد تنظيمات مربوط به مشاهده اين فايل ها را در ويندوز اجرا کنيد .( در ادامه به شرح اين فايل ها می پردازيم )



آشنايی با فايلهای User.dat و System.dat در رجيستری

برای ايجاد رجيستری برنامه Setup ويندوز ، دو فايل به نامهای User.dat و System.dat را ايجاد می کند. که از نوع پنهان سيستمی و فقط خواندنی هستند و در داخل پوشه اصلی ويندوز قرار می گيرند.



فايل User.datبرای ذخيره اطلاعات کاربر طراحی شده است و در آن فايل اطلاعات زير ذخيره می شوند :
1-کاغذ ديواری ، الگوی رنگ ، گزينه ها ی ماوس، گزينه های Accesibility و ديگر پارامترهايی که در پنجره Control Panel تعيين می شوند .
2- نمادهای روی Desktop

3- پوشه ها ، ميانبر های موجود در منو
4- پيکر بندی تعريف شده برای پنجره Windows explorer

5- پارامترهای تعيين شده برای Accessories ويندوز

6- اتصالات شبکه و کلمات رمز

هر زمان که از ويندوز خارج می شويد سيستم کپی پشتيبان جديدی از فايل User.dat را ايجاد مي کند . اين کپی پشتيبان نيز از نوع پنهان ، سيستمی و فقط خواندنی است و نام آن User.DA0 می باشد . اگر به هر دليلی فايل User.dat خراب شده و يا از بين برود سيستم از اين فايل استفاده می کند .



فايل System.dat نيز برای نگهدار ی اطلاعات سيستم طراحی شده است . اين فايل نيزاطلاعات زير را در خود نگه می دارد .

1- گروههای مختلف سخت افزار های شناسايی شده توسط ويندوز

2- دستگاه های مختلف متصل شده به کامپيوتر

3- منابع مورد استفاده در هر دستگاه

4- اطلاعات Plug&play بدست آمده از بايوس و يا دستگاههای Plug&Play

5- درايورهايی که درمود حفاظت شده کار می کنند و در زمان شروع به کار ويندوز بارگذاری می شوند.

6- پارامترهای داخلی ويندوز

7- پارامترهای برخی از برنامه های کاربردی 32 بيتی



پاكسازي رجيستري

حتما تا به حال پس از نصب و يا حذف برنامه های مختلف بر روی سيستم خود با مشکل سرعت پائين بارگذاری ويندوز مواجه شده ايد .در واقع علت اصلی باقی ماندن برخی فايلهای مربوط به برنامه های حذف شده در سيستم می باشد که در هنگام حذف بطور کامل پاک نمی شوند. و اين امر سبب افزايش بی دليل حجم رجيستری می شود . اين وظيفه بر عهده كنترل كننده رجيستري است که در واقع آن را پاكسازي مي كند .

کاربران ويندوز 95 می توانند بر روي دكمه Start و سپس گزينه Run كليك کرده، عبارت regclean را تايپ کنند و سپس دكمه Enter را فشار دهند .

در نسخه هاي بعدی غير از ويندوز Xp ، از برنامه های ديگری برای اين کار استفاده می شود و ديگر خبری از Regclean نيست .دو برنامه از اين دست با نام های Regclean و EasyCleaner می باشند که می توانيد آنها را از طريق شبکه اينترنت دريافت کنيد .

البته برنامه های ديگری نيز همچون Norton System Works و يا Ontrack System Suite نيز وجود دارند که می توانيد در ويندوز Xp نيز از آنها استفاده کنيد .

ذخيره و بازيابی رجيستری

ممکن است در مواردی اقدام به تغيير رجيستری کنيد و حتی خطايي در ظاهر نشان داده نشود ، مثلا تنظيمی را انجام می دهيد که مجاز است ولی اين تنظيم مناسب کار شما نيست . در اين حالت در برنامه Registry Checker گزينه restore را برای بازيابی نسخه های قبلی فعال کنيد . البته بايد توجه داشته باشيد که فايل پشتيبان رجيستری تان قديمی نباشد . زيرا آدرس و مشخصات برنامه هايی که شما نصب می کنيد در رجيستری ثبت می شود و درصورت استفاده از نسخه پشتيبان قديمی تمامی اطلاعات مربوط به برنامه های جديد تر از بين خواهد رفت .


ويرايش رجيستری

برنامه ويرايشگر رجيستری (REGEDIT.EXE) که در نسخه های مختلف ويندوز قرار دارد (که از طريق منوی Start قابل دسترسی است) شما را قادر به مشاهده اطلاعات ، انجام جستجو و در نهايت امکان ويرايش مطالب به شکل مورد نظرتان را در رجيستری فراهم می کند .برای اجرای اين برنامه چندين شيوه مختلف وجود دارد ، اما ساده ترين آنها تايپ عبارت "regedit" در پنجره Run که از طريق منوی Start در دسترس شما قرار دارد ، می باشد. البته درصورتی که شما نرم افزار Registry Editor را در سيستم خود نصب کرده باشيد ، با تايپ دستور regedit

يک شکل ديگر از اين برنامه (REGEDT32.EXE) که می توان در نسخه های 2000 و NT از آنها استفاده کرد ( که در واقع دارای برخی ويژگی های اضافی است که در نسخه های استاندارد قرار ندارد از جمله : توانايی مشاهده و تغيير مجوزهای امنيتی و نيز امکان ايجاد و تغيير در مقادير رشته های REG_EXPAND_SZ & REG_MULTI_SZ.

ايجاد يک کليد ميانبر برای دسترسی سريع و آسان به اين برنامه
اين کار به سادگی و از طريق راست کليک کردن در يک محيط خالی صفحه Desktop ، انتخاب گزينه Shortcut و در نهايت تايپ عبارت "regedit.exe" در کادر پنجره Command line و انتخاب گزينه Next ، وارد کردن يک نام آشنا و قابل شناسايی همانند Registry Editor و در نهايت کليک کردن گزينه Finish امکان پذير می باشد.در اين مرحله بر روی صفحه desktop شما يک ميانبر ايجاد شده و می توانيد با دوبار کليک سريع بر روی آن برنامه Regedit را فعال کنيد.

استفاده از Regedit برای ايجاد تغييرات در رجيستری
اولين باری که اقدام به اجرای اين برنامه می کنيد توجه داشته باشيد که در سمت چپ اين برنامه يک منوی درختی از پوشه ها قرار گرفته است و در سمت راست نيز مفاهيم ( مقادير) پوشه انتخاب شده شما قرار دارد.
درست همانند Windows explorer ، شاخه مورد نظر خود را انتخاب کرده و با کليک کردن علامت + و يا دوبار کليک سريع بر روی پوشه مربوطه آن را توسعه دهيد.برای مشاهده مفاهيم يک کليد (پوشه ) فقط کافی است کليد مربوطه را يک بار کليک نمائيد و مقادير آن را در پنجره سمت راست مشاهده کنيد .برای افزودن يک کليد و يا يک مقدار جديد می توانيد از منوی Edit گزينه New را انتخاب کنيد. برای تغيير نام دادن يک مقدار و نيز اغلب کليد ها می توان از همان ترتيبی که برای تغيير نام ساير آبجکت ها استفاده می شود ، بهره برد. ( آبجکت مربوطه را راست کليک کنيد و گزينه Rename را انتخاب کنيد و يا به آهستگی آبجکت را کليک و يا بعد از انتخاب آن کليد F2 را فشار دهيد .
برای حذف هر يک از مقادير نيز می توانيد آبجکت را انتخاب کرده و سپس کليد Delete را فشار دهيد . کرده و و يا دکمه سمت راست ماوس را برگزيده و و به مقاديری که در منوی زمينه ليست خواهند شد دقت کنيد.

توجه داشته باشيد که گرفتن يک نسخه پشتيبان از رجيستری قبل از انجام هر تغييری در آن يکی از قابل اعتماد ترين روش هاست .در غير اين صورت ممکن است گاهی حتی به دليل اعمال تغييرات مجبور به نصب مجدد ويندوز در سيستم خود شويد. مطمئنا انجام چنين کاری بهتر از تاسف خوردن و پشيمان شدن است .










خرداد ۰۱، ۱۳۸۲

سلام
زورخانه‌اي روي اينترنت !
كميته‌ي فراملي كردن ورزش زورخانه، سايت زورخانه را راه‌اندازي كرد.

اردیبهشت ۳۰، ۱۳۸۲

سلام سلام صد تا سلام
سايت صدا و سيما يک مسابقه گذاشته به مناسب ميلاد رسول اکرم برويد شرکت کنيد در صورت نياز من جواب ها ميدانم بگويد

اردیبهشت ۲۸، ۱۳۸۲

سلام
ميلاد پيامبر عشق رسول آب و آينه مبارک باد

اردیبهشت ۱۹، ۱۳۸۲

در تمام آسمان و زمين ، چيزي به غير از روح انسان اين قدر به خدا شبيه نيست. ( کازانتزاکيس)

- انکار وجود خدا ، به منزله انکار وجود انسان است . (مترلينگ)

- کسي که از مردم مي ترسد ، از خدا نمي ترسد و کسي که از خدا مي ترسد ، از مردم نمي ترسد. ( تولستوي)

- يک پرنده کوچک که زير برگها نغمه سرايي مي کند ، براي اثبات خدا کافي است.(هوگو)

- محققي که در جستجوي خداست ، ايمانش صد برابر محکم تر از کساني است که به خدايي نديده و نشناخته و تحقيق نکرده ايمان دارند. (مترلينگ

اردیبهشت ۰۷، ۱۳۸۲

سلام

دجال دروغگوى فريبنده

در فرهنگ جديد عربى - فارسى‏منجدالطلاب و فرهنگ لاروس معانى‏لغت دجال چنين آمده است: «آب طلا، گروه بزرگ انبوه ، دروغگو ، فريبنده‏لقب مسيح كذاب كه در آخرالزمان‏ظهور كند.»
مرحوم علامه على‏اكبر دهخدااين لغت را در لغتنامه خود، هم باتشديد «جيم » و هم بدون تشديد«جيم‏» ضبط نموده است.
مهدى پرتوى آملى درباره اين‏لغت مى‏نويسد: «دجال صيغه مبالغه‏از لغت دجل و به معنى خدعه ،نيرنگ ، حيله و باطل است.»
شادروان دكتر محمد خزائلى‏تعبيرى زيبا و ظريف از لغت دجال‏كرده است: «دجال كلمه‏اى مركب‏است و الف و لام آن همان الف ولامى است كه در نامهاى دانيال وخرقيال هم وجود دارد و به معنى‏«خدا» ست. جزء اول آن هر چه باشدبه معنى «ضد» و «دشمن‏» است ودور نيست كه با «دژ»، «دشمن‏» و«دشوار» همريشه باشد. (1) بنابراين‏تعبير، دجال يعنى : ضدخدا، دشمن‏خدا.
شكل ظاهرى «دجال‏»
دجال را با سيمايى عجيب مجسم‏كرده‏اند. صورتى آبله رو كه يك‏چشم او كور شده - چشم راست - وچشم ديگرش در وسط پيشانى ،مانند ستاره صبح درخشان است.اين بيت مولانا جلال‏الدين بلخى‏به‏يك چشم بودن دجال گواهى دارد :
او به سر، دجال يك چشم لعين اى خدا فريادرس نعم‏المعين
نام اصلى، كنيه، محل اقامت و محل ظهور دجال
نام اصلى دجال، «صائد بن صيد»و كنيه‏اش «ابويوسف‏» است. ازمادرى يهودى به نام «ميمونه‏» به‏دنيا آمده و در جزيره‏اى به يك‏صخره بسته شده است. چون سال‏از چهارصد هجرت بگذرد، بايدمنتظر بود تا ظاهر شود و اين ازعلامات آخرالزمان است.
خراسان و كوفه از نقاطى هستندكه به عنوان محل خروج و ظهوردجال ذكر شده‏اند. خاقانى شاعرنامى قرن ششم هجرى قمرى محل‏ظهور دجال را چنين ذكر مى‏كند:
نه عيسى راست از ياران كمينه سوزنى دربر؟ نه سوزن شبه دجال است‏يك چشم و صفاهانى (2) ؟

كيفيت‏خروج دجال
كيفيت‏خروج دجال به اين ترتيب‏است كه سه سال قبل از خروجش دردنيا قحط و خشكسالى مى‏شود. به‏اين صورت كه سال اول، ثلث‏باران وسال دوم دو ثلث‏باران معمولى‏نمى‏بارد و سال سوم حتى يك قطره‏باران از آسمان به زمين نمى‏بارد ويك برگ سبز از زمين روييده‏نمى‏شود. در اين موقع كه گرسنگى وتشنگى بر عالميان سايه افكنده‏است، دجال خروج مى‏كند. هنگامه‏عجيبى بر پا مى‏شود و دجال به كمك‏پيروانش بر تمام شهرها مسلطمى‏شود و «بيت‏المقدس‏» را كه‏ساكنانش حاضربه‏تسليم‏نمى‏شوند،محاصره مى‏كند. در چنين زمانى به‏هنگام نماز صبح و يا عصر، حضرت‏مهدى صاحب‏الزمان عليه السلام ظهورمى‏كند و با جماعت محصورين به‏نماز مى‏ايستد. حضرت عيسى بن‏مريم عليه السلام نيز از آسمان فرود مى‏آيدو به صاحب‏الامرعليه السلام اقتدا مى‏كند.آنگاه حضرت صاحب‏الزمان عليه السلام ازحصار خارج شده، دجال و پيروانش‏را از ميان برمى‏دارد.

دجال در اعتقادات مسيحيت
مسيحيان دجال را «مسيح كذاب‏و دروغين‏» مى‏دانند كه دشمن وضدمسيح (3) است. قاموس كتاب‏مقدس (صفحه 460) دجال را اسم‏عام و دجال و دجالان را كسانى‏مى‏داند كه تجسم مسيح را تكذيب‏مى‏كنند. در همين كتاب آمده است كه‏كلمه دجال در جايى ديگر جز دررساله «يوحنا» يافت نمى‏شود ومقصود از دجال كسى است كه بامسيح مقاومت و ضديت مى‏نمايد ومدعى آن باشد كه خود او در جاى‏مسيح است و در رساله اول يوحنا، مى‏گويد: «و هر روحى كه عيساى‏مجسم شده را انكار كند از خدانيست. اين است روح دجال، كه‏شنيده‏ايد، مى‏آيد و الان هم در جهان‏است‏» و نيز مى‏گويد: «دروغگوكيست؟ جز آنكه مسيح بودن عيسى‏را انكار كند و آن دجال است.»

نشانى‏هاى دقيق دجال ازكلام اميرمؤمنان على عليه السلام
«اسبغ بن نباته‏» از اميرالمؤمنين‏عليه السلام پرسيد: «يا اميرالمؤمنين دجال‏كيست؟ فرمودند كه: آگاه باشيد، دجال «صائدبن‏صيد» است و شقى كسى است كه او را تصديق كند و سعيد كسى است كه او را تكذيب كند...و از دهى كه معروف به يهوديه‏است ، خروج مى‏كند. چشم راستش‏از اصل خلقت ندارد به طورى كه‏گودى حدقه‏اش نيست و ديگرى كه‏در پيشانيش است، مانند ستاره‏صبح مى‏درخشد و در چشمش مانندپارچه گوشت چيزى است گويا كه باخون ممزوج است و در ميان‏چشمش لفظ «كافر» نوشته شده به‏طورى كه همه كس آن را مى‏خواند خواه نويسنده باشد و خواه نه . به‏درياها داخل مى‏شود و آفتاب با وى‏سير مى‏كند و در پيش رويش كوهى‏است از دود و در پشت‏سرش كوه‏سفيدى است كه خلايق چنين‏مى‏دانند كه آن طعام است و در ايام‏قحط شديدى خروج مى‏كند وبه‏درازگوش سبز يا خاكسترى رنگ‏سوار شود و زمين در زير پايش‏پيچيده مى‏گردد و به هيچ آب‏نمى‏گذرد مگر اينكه خشكيده‏مى‏شود به طورى كه جايش تا روزقيامت‏خشك مى‏ماند وبه آواز بلندندا مى‏كند، به نوعى كه همه جن وانس و شياطين ، كه در ما بين مشرق‏و مغرب‏اند صداى او را مى‏شنوند.چنين مى‏گويد:

«اى دوستان من! به زودى به‏سوى من آييد. منم آن كسى كه‏مخلوقات را خلق نمود و ايشان را درمحكم نمودن تركيبشان با هم‏مساوى گردانيد و اندازه صورتها وهياتهاى ايشان راتعيين نمود و منم‏آن پروردگار شما كه بر همه اشياقادر است.»

و اين دشمن خدا، اينها را دروغ‏مى‏گويد، زيرا كه او مردى است كه‏طعام مى‏خورد و در بازارها راه‏مى‏رود و پروردگار شما كور نيست‏و طعام نمى‏خورد و راه نمى‏رود و ازمكانى به مكان ديگر منتقل نمى‏شود.آگاه شويد بدرستى كه بسيارى ازتابعان او در آن روز اولاد زنا وصاحبان طيلسان سبز هستند و آن‏پارچه‏اى است مانند ردا كه بر سر ودوش انداخته مى‏شود.

خداوند عزوجل او را در شهر«شام‏» در بالاى تلى كه معروف است‏به تل «افيق‏» سه ساعت از روز«جمعه‏» گذشته به دست كسى كه‏مسيح بن مريم عليه السلام در پشت‏سرش‏نماز مى‏گزارد، به قتل مى‏رساند.آگاه شويد بدرستى كه بعد از اين‏طامه كبرى واقع خواهد شد و آن‏خروج دابه (4) از زمين است. بعد از آن‏امام على عليه السلام فرمودند كه : از من‏مپرسيد كه بعد از خروج دابه چه‏واقع خواهد شد. درآن حال «ترال بن‏سبره‏» به صعصعه گفت كه:اميرالمؤمنين از اين كلام اعجازنظام، چه چيز اراده نموده؟صعصعه گفت: يابن سبره! كسى كه‏عيسى‏بن‏مريم عليه السلام در پشت‏سرش‏نماز مى‏گزارد ، امام دوازدهم‏است!» (5)

سيماى دجال در ادب فارسى
از راه احاديث اسلامى، دجال به‏صورت شخصى مقابل و ضدعيسى بن مريم (6) ، در ادبيات فارسى‏مجسم شده است. قديمى‏ترين ديوان‏شعر كه در آن كلمه دجال و مفاهيم‏مرتبط با او در آن ديده مى‏شود«ديوان حكيم ناصرخسرو قباديانى‏»است (تولد 394 ق وفات 481 ق)حكيم ناصرخسرو 7 بار كلمه دجال‏را در ديوان اشعار خود آورده و دردو مورد «جهان‏» را به «دجال‏» شبيه‏و مانند كرده است:

دجال چيست؟ عالم و، شب چشم كوراوست وين روز چشم روشن او كيست، بى‏ريب عالم دجال تست و تو به دروغش بسته‏اى و مانده‏اى و گشته يگانه

از ديگر شاعرانى كه مضامين‏زيبايى از كلمه دجال ساخته،«افضل‏الدين بديل بن على خاقانى‏»شاعر قرن ششم هجرى است. دربين شاعران ، خاقانى بيشتر از همه ،اين كلمه را در شعرخود آورده است.دجال 22 بار در شعر خاقانى ديده‏مى‏شود. در شعر برخى شاعران‏ديگر كمابيش اين كلمه ديده مى‏شود.بعضى تركيبات و مضامين كه‏شاعران بااستفاده از كلمه دجال‏ساخته‏اند، چنين است:

- دجال بند، آن كه دجال را به بندمى‏كشد.

قلزم دجله عطا، مهدى دجال بند كسرى جمشيد جام خسرو خورشيدفر

مجيد بيلقانى

- دجال جفا، كنايه از دغل‏كار وستمگر

لب بگشا ، هيكل عيسى‏بخوان كز دم دجال جفا مرده‏اند

مولوى

- دجال چشم ، كنايه از يك چشم

چرا سوزن چنين‏دجال‏چشم‏است كه اندرجيب عيسى يافت ماوا

خاقانى

- دجال خلقت ، كنايه از بدنهاد

گر او هست دجال‏خلقت‏به‏رغمش تو را كم ز عيسى مريم ندارم

خاقانى

- دجال راى ، كنايه از بدانديش

چه مى‏خواهى از اين دجال رايان چه مى‏جويى ازاين مهدى نمايان

عطار نيشابورى

- دجال شكل ، كنايه از فريبكار

كيد اين دجال شكلان‏آخراندرچه‏فتاد چون لواى مهدى آخرزمان آمد پديد

مجيد بيلقانى

- دجال طبع، كنايه از بدنهاد وستم‏پيشه

از اين دجال طبعان وارهد دور نماند كار و بار عالم اين طور

وحشى بافقى

- دجال فعل، كنايه از فريبنده

نه روح‏الله بر اين دير است چون شد چنين دجال فعل اين دير مينا

خاقانى

- دجال كيش، كنايه از دروغگو وبدكردار

پى دجال كيشان برگرفته به تو نيرنگ ايشان درگرفته تو را دجال شد چون هادى راه به جز دوزخ كجا يابى وطنگاه

وحشى بافقى

- دجال عالم سوز، اشاره به‏فريب دادن دجال جهانيان را.( فراگيرشدن ظلم و ستم در عالم)

اى دريغا مهديى، كامروز از هر گوشه‏اى يك جهان دجال عالم سوز سر بركرده‏اند

سنايى

دجال در ادبيات عرفانى نيز،گذشته از تعبيرات و معانى دينى وكلامى ، كنايه از اهل نيرنگ و حيله‏است.

كلام آخر درباره «دجال‏»
به نظر مى‏رسد كه خروج دجال وفتنه او در جهان و كشته شدنش به‏دست‏حضرت مهدى عليه السلام، نمودار ورمزى ازجنگ «نور» و «ظلمت‏» باشد.بيان ديگرى از مبارزه نيكى و بدى وپيروزى نهايى روشنى و خير برتاريكى و شر كه در فرهنگ ايران به‏صورتهاى گوناگون مطرح است ودر اقوام و ملل ديگر هم سابقه دارد.در اوستا كتاب مقدس زرتشتيان هم‏از جنگ اهريمن و اهورامزدا ،گفتگوهاست و آيين‏مانويان هم براساس درگيرى دائمى نور و ظلمت‏پى‏ريزى شده است.

به هر حال، روزى كه دجال ظهوركند و جهان ، پر از ظلم و ستم باشد،حضرت مهدى صاحب‏الزمان عليه السلام‏مى‏آيد و ريشه ظلم و بيداد رابرمى‏كند و طومار دجال و دجال‏صفتان را در هم مى‏پيچد و آن‏هنگامى‏است كه اين آيه شريفه براى‏چندمين بار مصداق پيدا مى‏كند:

«و قل جاءالحق و زهق‏الباطل ان‏الباطل كان زهوقا» (7)

و به امتت‏بگو كه رسول حق آمد وباطل را نابود ساخت كه باطل خود لايق‏محو و نابودى ابدى است.

و آن روزى است كه وعده الهى‏تحقق پيدا كند:

«ونريد ان نمن على‏الذين‏استضعفوا فى‏الارض و نجعلهم‏ائمة و نجعلهم‏الوارثين‏» (8)

و ما اراده كرديم كه بر آن طايفه ذليل وضعيف در آن سرزمين منت گذارده و آنهارا پيشوايان خلق قرار دهيم و وارث ملك وجاه فرعونيان گردانيم.


برداشت از سايت حوزه

فروردین ۱۸، ۱۳۸۲

بزرگداشت عطار نيشابوريشيخ فريدون محمد عطار نيشابوري از شعراي بزرگ و مشهور ادبيات فارسي است.

اگر چه عطار به شعر و شاعري اعتنا ندارد و شعر را در چشم او مقداري نيست و راضي نيست که او را شاعر بشمارند و به وزن و رديف و قافيه نمي انديشد و خود را بيشتر مرد حال مي داند و فقط به معني توجه دارد ، ولي بايد به حق و انصاف او را از فصيح ترين شعراي زبان فارسي دانست.

بايد مردي صاحب عقل و ژرف بين و خوش ذوق باشد و کژبيني را کنار بگذارد و در درياي مواج و متلاطم و بي کرانه شعر عطار به غواصي بپردازد و اشعار نغز او را که فراوانست جدا کند و آنرا با شعر فصيح ترين شعراي زبان فارسي مقابله کند و بسنجد تا دريابد که شعر عطار نه تنها از حيث بيان معاني بلند انساني و عرفاني مقامي بسيار ارجمند دارد بلکه از حيث بيان معاني بلند انساني و عرفاني مقامي بسيار ارجمند دارد بلکه از حيث لفظ نيز در کمال فصاحت و بلاغت است.

شاعرم مشمر که من راضي نيم مرد حالم شاعر ماضي نيم

عيب از شعر است و اين اشعار نيست شعر را در چشم من مقدار نيست

تو مخوان شعرش اگر خواننده اي ره به معني بر اگر داننده اي

شعر گفتن چون ز راه وزن خاست وز رديف و فاقيه افتاد راست

گر بود اندک تفاوت نقل را کز نيايد مرد صاحب عقل را

نام و لقب عطار

نام عطار بدون ترديد محمد است زيرا علاوه بر آنکه اغلب تذکره نويسان او را به همين نام ناميده اند خود شيخ عطار مکرر در اشعارش نام خو را محمد ذکر کرده است.

از جمله:

من محمد نامم و اين شيوه نيز ختم کردم چون محمد اي عزيز

لقب شيخ عطار نيز بدون ترديد فريدالدين است زيرا باز علاوه بر اينکه تمام مورخين و تذکره نويسان او را بدين لقب خوانده اند در صفحه اول و آخر نسخه نفيسي از غزليات و قصايد عطار که در کتابخانه مجلس شوراي ملي موجود است و تاريخ کتابت آن 682 يعني 65 سال پس از شهادت عطار مي باشد. لقب عطار را فريدالدين ذکر کرده است . علاوه بر اين خود شيخ عطار در بسياري از قصايد و غزليات و مثنوي ها گاهي خود را فريد مي نامد که ظاهراً مخفف لقبش همان فريدالدين مي باشد.

سال تولد و وفات عطار

آغاز و پايان زندگي عطار بدرستي معلوم نيست سال تولد و وفات او را تذکره نويسان به تفاوت ذکر کرده اند.

چنانکه از مجموع گفته هاي مختلف برمي آيد ، سال تولد عطار در حدود 540 مي باشد و سال وفاتش در حدود سال 618 در قتل عام نيشابور در فتنه مغول اتفاق افتاده است.

بنابراين شيخ عطار قريب به هشتاد سال عمر کرده است و اين سال عمر با آنچه خود شيخ عطار درباره سنين عمر خود ذکر مي کند وفق دارد .

عطار در اشعارش سنين مختلف عمر خود را از سي سالگي تا هفتاد و اند سالگي متذکر گرديده است:

به زير خاک بسي خواب داري اي عطار مخسب نيز چو عمر آمدت به نيمه شصت

دردا و دريغا که چو در شصت فتادم از درج صدف ريخته شد سي گهر من

تو غافلي و به هفتاد پشت شد چو کمان تو خوش بخفته اي و تيرعمر رفت از شست

مرگ درآورد پيش وادي صد ساله را عمر تو افکند شست در سر هفتاد و اند

شيخ عطار از خدا خواسته بوده است که با روئي از گريه خونين و پيشاني خاک آلوده جان بجان آفرين تسليم کند:

خدايا جانم آنگه خواه کاندر سجده گه باشم زگريه کرده خونين روي و خاک آلوده پيشاني

و شايد تصادفاً از تيغ خونريز مغول با چنين وضع و حالي يعني با روي خونين و پيشاني خاک آلود جان به جان آفرين تسليم کرده باشد.

شيخ عطار در شهر نيشابور يا قريه کد کن که از قراي بزرگ خراسان است و از نزديکي نيشابور آغاز مي شود بدنيا آمده است و ظاهراً تا قبل از حوادث ترکان در شهر قديم نيشابور ساکن بوده و اواخر عمر را تا وقت شهادت در شهر جديد نيشابور يا شادياخ بسر برده است و در همانجا به خاک سپرده شده است.

اکنون آرامگاهش در نيشابور ، کعبه اهل دل و قبله عاشقان دل آگاه است.

زندگي عطار

شيخ عطار داروخانه اي داشته که در آن به کار طبابت مي پرداخته است و هر روز عده زيادي باو مراجعه مي کرده اند:

به شهر ما بخيلي گشت بيمار که نقدش بود پنجه بدره دينار

زمن آزاد مردي کرد درخواست که او را کرد بايد شربتي راست

***

به داروخانه پانصد شخص بودند که در هر روز نبضم مي نمودند

و دو کتاب معروف خود مصيبت نامه و الهي نامه را در داروخانه آغاز کرده است.

مصيبت نامه کاندوه جهانست الهي نامه کاسرارعيانست

به داروخانه کردم هر دو آغاز چه گويم زود رستم زان و اين باز

شيخ عطار علاوه بر داشتن داروخانه اي که هر روز در حدود پانصد شخص باو مراجعه مي کرده و باو" نبض مي نموده اند". ظاهراً مردي متمول و متمکن بوده است و بطوريکه خود شيخ مي فرمايد نه تنها احتياج بکسي نداشته بلکه بيش از آنچه بايد داشته و از همه کس فارغ بوده است:

بحمدالله که دردين بالغم من به دنيا از همه کس فارغم من

هر آن چيزي که بايد بيش از آن هست چرا يازم به سوي اين و آن دست

و به مناسبت همين بي نيازي است که شيخ عطار مناعت طبع و همت بلند خويش را حفظ کرده است و از قدر و قيمت سخن نکاسته و آنرا بمدح نيالوده و روشني و پاکيزگي طبع لطيف را با ظلمت مدح کدر و تيره نساخته است:

لاجرم اکنون سخن با قيمت است مدح منسوخ است و وقت حکمتست

دل ز منسوخ و زممدوحم گرفت ظلمت ممدوح در روحم گرفت

تا ابد ممدوح من حکمت بس است در سر جان من اين همت بس است

آثار عطار

تعداد کتبي را که به عطار نسبت داده اند از صد جلد متجاوز است. در اين که شيخ عطار بسيار شعر گفته است ترديدي نيست زيرا خود شيخ متذکر شده است که زهردر سخن گفته و بسيار گفته است و مکررخود را بسيار گوي خوانده است:

زهردرگفتم و بسيار گفتم چو زير چنگ شعري راز گفتم

کسي کو چون مني راعيب جويست همين گويد که او بسيار گويست

و گاهي از اينکه بسيار شعر گفته است اظهار تاسف کرده است که زباني را که مي بايست به ذکر خدا مشغول دارد به شعر گفتن فرسوده است:

زبان که از پي ذکر توام همي بايست به شعر بيهده فرسود چون زبان درا

حقيقت آنست که بحر بي کرانه معاني در دل عطار چنان مواج و متلاطم بوده است که طبع گهربارش نمي دانسته است چگونه آنها را به رشته نظم درآورد:

فريد است اين زمان بحرمعاني که بر وي ختم شد گوهر فشاني

زبس معني که دارم مي ندان که هر يک را بهم چون دررسانم

معاني ضميرم را عدد نيست مرا اين بس که از خلقم مدد نيست

نه غايت مي درآيد در معاني نه نقصان مي پذيرد اين رواني

در ميان کتب متعددي که به عطار نسبت داده اند ، آثاري که بدون ترديد از عطار است ، همانهائي است که خود شيخ عطار درخسرو نامه از آنها نام برده است:

مصيبت نامه زاد رهروانست الهي نامه گنج خسروانست

جهان معرفت اسرار نامه ست بهشت اهل دل مختارنامه ست

مقامات طيور ما چنانست که مرغ عشق را معراج جانست

چو خسرونامه را طرزي عجيبست زطرز او که و مه را نصيبست

***

رفيقي داشتم عالي ستاره دلي چون آفتاب وشعر باره

زگفت من که طبع آب زر داشت فزون از صد قصيده هم زبر داشت

غزل قرب هزار و قطعه هم نيز زهرنوعي مفصل بيش و کم نيز

جواهر نامه من برزبان داشت زشرح القلب من جان در ميان داشت

بنابراين آثار مسلم عطار عبارتند از:

1- مصيبت نامه

2- الهي نامه

3- اسرارنامه

4- مختارنامه

5- مقامات طيور( منطق الطير)

6- خسرونامه

7- ديوان غزليات و قصايد

8- جواهر نامه

9- شرح القلب

چون تذکرة الاولياء را که نثر است براين نه کتاب منظوم بيفزائيم آثار مسلم عطار به ده کتاب بالغ مي گردد.

از دو کتاب جواهر نامه و شرح القلب اثري پيدا نيست.

مجموع ابيات شش مثنوي مذکور و ديوان غزليات و قصايد در حدود پنجاه هزار بيت است.

در ديوان حاضر 822 غزل و 30 قصيده جمع آوري شده است و به این ترتيب 128 غزل و 70 قصيده شيخ عطار از دست رفته است.

در ميان کتب متعدد ديگري که به عطار نسبت مي دهند ، بعضي از آنها به دلايلي قطعا از شيخ فريدالدين محمد عطار نيشابوري نيست و در انتساب بعضي از آنها به عطار جاي شک و ترديد است ولي بطور حتم نمي شود آن را از عطار ندانست. با اهل تحقيق است که نسخ قديمي را جستجو کنند و تکليف آنها را معين نمايند.

منبع:

ديوان عطار نيشابوري ( به اهتمام تقي تفضلي )

فروردین ۱۲، ۱۳۸۲

سلام
اينبار ميخواهم کمي در مورد ميل فارسي و چگونه نوشتن آن توضيح بدهم

تا قبل از آمدن Windows 2000 نوشتن به زبان فارسی ممکن نبود و اغلب با استفاده از حروف انگليسي فارسي را مي نوشتندهمان پنگليش خودمان که هنوز استفاده ميشودمثلا salam khobi?
استفاده از pdfو تصاویر هم رايج بود تا اينکه استاندارد unicode آمد و استفاده از زبان فارسي حالت استاندارد پيدا کرد
. UniCode که مخفف Universal Code و به معنی کد جهانی است مجموعه ای از بسياری از زبان های رايج در دنيا و از جمله فارسی را دارد که در صورت استفاده از سيستم عامل ويندوز ، ديگر نيازی به نصب فونت بخصوصی وجود ندارد و کافی است روی آن صفحه right click کنيد ، Encoding و سپس UTF-8) UniCode ) را انتخاب کنيد
البته در اين حالت محدوديت نيز وجود دارد که حتماًٌ بايد دارای سيستم عامل windows 2000 و يا windows xp باشيد.
برای آنکه بتوانيد از اين سيستم استفاده کنيد ابتدا لازم است قابليت تايپ کاراکترهای فارسی را در ويندوز 2000 يا xp خود تعريف کنيد. برای اين کار به Control Panel برويد ، Regional , Language Options را انتخاب کنيد و زبان فارسی را به مجموعه زبان های مورد استفاده کامپيوتر خود اضافه کنيد. از اين به بعد در پايين صفحه سمت راست کنار ساعت کامپيوتر شما مربعی ظاهر خواهد شد که درآن FA ( برای فارسي) و يا EN ( برای انگليسي) ظاهر می شود که با کليک کردن روی آن می توانيد بين اين دو زبان سوئيچ کنيد.
بعد از آنکه زبان کاراکترهای کامپيوتر خود را فارسی کرديد ، کافی است به همان صورتی که مثل هميشه Email می نويسيد ، عمل کنيد و تنها هنگامی که می خواهيد متن نامه را بنويسيد از زبان فارسی استفاده کنيد. در اين حالت مهم نيست که شما از سيستم Web based email و يا نرم افزارهای ويرايشگر مثل Outlook Express استفاده می کنيد.
برای خواندن چنين نامه هايی نيز کافی است که محيطی که در آن نامه را می خوانيد سيستم Unicode را پشتيبانی کند. بنابراين اگر از سيستم Web based email استفاده می کنيد کافی است تا تنظيمات Internet Explorer را به گونه ای تغيير دهيد که Unicode را پشتيبانی کند و اگر از Outlook Express استفاده می کنيد کافی است تا در قسمت view, Encoding, Unicode را انتخاب کنيد.
هم اکنون سايت http://www.emailha.com کمک بسيار بزرگي براي نوشتن به زبا ن فارسي است حتما يک بار امتحان کنيد

اسفند ۲۷، ۱۳۸۱

نوروز




نوروز، جشن ايرانيان از روزگاران كهن پر شكوه ترين جشن بهاری در جهان بوده است. نوروز بهارانه ای است كه روايت های تاريخ درباره پيدايش آن بسيار گوناگون است نوروز جشن شروع فروردين يا « فرودگان » است كه ياد آور اجداد و نياكان ما بود و چنان مي پنداشتند كه در پنج شب ، ارواح پاك مردگان ، برای ديدار وضع زندگي و احوال بازماندگان به زمين فرود مي آيند و در خانه و آشيانه خويش سرگرم تماشا وسركشي مي شوند . اگرخانه روشن و پاكيزه و ساكنان آن راحت وشاد باشند ، ارواح مسرور و سر افراز برمي گردند. اما درغير اينصورت ، آنان غمگين وناراحت به منزلگاه خويش باز مي گردند وتا سال آينده به انتظار مي نشينند .

درباره پيدايش نوروز در روايتي ديگر چنين آمده است كه نيشكر را جمشيد در اين روز يافت و مردم از كشف خاصيت آن متحير شدند . پس جمشيد دستور داد تا از ( شهد آن ) شكر ساختند و به مردم هديه دادند . از اين رو ، آن را نوروز ناميدند .

همچنين روايت شده كه اهريمن ، بلای خشكسالي و قحطي را بر زمين فرو نشانيد . اما جمشيد به جنگ با اهريمن پرداخت و عاقبت او را شكست داد . آنگاه خشكسالي، قحطي ونكبت را بر روي زمين از ريشه بخشكانيد و به زمين بازگشت با بازگشت ويدرختان و هر نهال و چوب خشكي سبز شدند . پس مرد م اين روز را « نوروز » خواندند و هر كس به يمن و مباركي در تشتي جو كاشت و اين رسم سبزه نشانيدن در ايام نوروز از آن زمان به امروز باقي مانده است . در خيام نامه آمده است :

چون از اميري جمشيد 421 سال گذشت ، جهان از او يكسره راست همي آمد .ايران و ايرانيان هم مطيع و مريد او شدند تا بفرمود گرمابه های بسيار ساختند و سيم و زر از معادن بر آوردند و ديبای ابريشمي بافتند كه آن روز ، روز اول « حمل » بود . پس جشني بر پا ساخته و نوروزش نام نهاد تا هر سال چو فروردين آيد ، آن روز را جشن گيرند . در ميان اقوام آريايي كه وارد ايران شدند ، جشن سال نو در اصل به دو شكل زير بوده است :

آرياييها در روزگاران باستاني دارای دو فصل گرما و سرما بودند . فصل سرما شامل دو ماه و فصل گرما شامل ده ماه مي شد . ولي پس از مدتي ، تابستان داراي هفت ماه و زمستان داراي پنج ماه شد . در هر يك از اين دو فصل جشني برگزار مي كردند كه هر دو اين جشنها را آغاز سال نو تلقي مي كردند . در جشن اول كه به هنگام آغاز فصل گرما يعني به هنگامي كه گله ها را از آغل به چمنهاي سبز و خرم مي كشانيدند و از ديدن چهره گرمابخش خورشيد شاد مي شدند. جشن دوم با شروع سرما آغاز مي شد . در اين ايام گله را به آغل باز مي گرداندند و با توشه هاي اندوخته از آنها نگهداري مي كردند . بر اساس شواهد و قرا ئن ، جشن نوروز حتي به هنگام تدوين بخش كهن اوستا نيز در آغاز بهار بر پا مي شده و شايد به نحوی كه اكنون بر ما معلوم نيست آن را در برج مزبور ثابت نگاه مي داشتند .
عيد نوروز شش روز متوالي دوام داشت و در اين روزها ، سلاطين بار عام مي دادند و نجبای بزرگ و اعضای خاندان خود را به ترتيب مي پذيرفتند و به حاضران عيدی مي دادند . در روز اول سال مردم زود از خواب برمي خواستند ، به كنار نهرها و قناتها و خود را مي شستند و به يكديگر آب مي پاشيدند و شيريني تعارف مي كردند . صبح قبل از آنكه كلامي گويند ، شكر يا عسل مي خورند و برای حفظ بدن از نا خوشي ها و بدبختي ها روغن به تن مي ماليدند.

اما نوروز ، پس از مرگ جمشيد نيز به حيات خود ادامه داد . در معنا ، نوروز ، از هجمه ها و حمله هاي يونانيان ، اعراب ، تركها ومغول ها جان به در برد . و نوروز ثابت كرد كه مهم ترين جشن فرهنگي ميليون ها ايراني است كه در درون ايران زندگي مي كنند
هفت سين
هفت سين ، هفت واژه كه با حروف « سين » شروع مي شوند نيز از سنت های جالب نوروز است . در زمان امروز ، هفت سين مشخصاً معاني استعاره اي خاص خود را دارد : سمنو ، جوانه هاي گندم كه طي مراسم خاصي پخته مي شود . سيب ، سنجد ، سير . زرتشتيان ، اوستا ، كتاب مقدس آسماني خود را در رأس سفره هفت سين قرار مي دهند . تخم مرغ های رنگين ، گلاب ، سكه ، طلا ، ماهي قرمز در آب ، آينه ، شمع و هر يك از اين موارد سمبل و نماد تولد ديگر باره بهاران است . در اساطير ايراني در ارتباط با نوروز ، جوانه ي گندم و عناب ، نشانه و سمبل زايش ديگر باره بهاران است و سبزی ، سكه ، و سركه سمبل و نماد افكار نيك ، كردار نيك ، خدا پرستي ، نيك بختي ، جاودانگي و داد و دهش است كه به باور زرتشتيان ، زرتشت پيامبر، آنها را از جمله صفات اهورا مزدا دانسته است .

برداشت از سايت يتااهو

اسفند ۲۴، ۱۳۸۱

سلام

براي دانلود تواشيح لطفا اينجا را کليک کنيد اين تواشيح متعلق به سايت امام کاظم ميباشد

اسفند ۲۰، ۱۳۸۱

السَّلام عَلَيْكَ يَا أبَا عَبْدِ اللهِ


کربلا يعني طلوع سرخ خون
خط ظلمت را شکستن با جنون
کربلا يعني قيامي در قعود
يعني از گودال تا اوج صعود
کربلا يعني عبوري پر شتاب
تشنه ماندن در کنار شط آب

اسفند ۱۶، ۱۳۸۱

السَّلام عَلَيْكَ يَا أبَا عَبْدِ اللهِ

اسفند ۰۷، ۱۳۸۱

آخرين دقايق زندگي دهخدا "دهخدا ، غروب روز دوشنبه 7 اسفند ماه 1334 شمسي در گذشت . ده روز بعد فريدون مشيري در مجله روشنفکر راجع به آخرين ساعت حيات دهخدا نوشت:
دهخدا با صورت متورم و چشمان برآمده ، دو زانو نشسته بود. بيماري و خستگي ِ چهل و هشت سال کار ، او را از پاي درآورده بود. سنگيني چهل و هشت سال مطالعه ، تحقيق و جستجو ، شانه هاي ناتوان او را خرد مي کرد. هزاران جلد کتاب ، که در مدت چهل و هشت سال با او سخن گفته و گفت و گو کرده بودند ، اينک همه خاموش نشسته و استاد پير را تماشا مي کردند.
در اين هنگام ، دکتر محمد معين و سيد جعفر شهيدي ، همکاران صميمي و مهربان او به عيادتش آمدند.
دهخدا در همان حال گفت : پوست بر استخوان ترنجيده.
لحظاتي چند به سکوت گذشت. استاد پير هر چند لحظه يکبار به حالت اغماء فرو مي رفت و باز به حال عادي برمي گشت . در يکي از اين لحظات ، لبان دهخدا سکوت سنگين را شکست و گفت:« که مپرس»
باز چند لحظه سکوت برقرار شد و دهخدا مجدداً گفت:« که مپرس».
در اين موقع آقاي دکتر معين پرسيد:« منظورتان شعر حافظ است؟»
دهخدا جواب داد:« بله»
دکتر معين گفت:« مايل هستيد برايتان بخوانم ؟»
دهخدا گفت:« بله»
آنگاه دکتر معين ديوان حافظ را برداشت و چنين خواند:
درد عشقي کشيده ام که مپرس زهر هجري چشيده ام که مپرس
گشته ام در جهان و آخر کار دلبري برگزيده ام که مپرس
آنچنان در هواي خاک درش مي رود آب ديده ام که مپرس
من به گوش خود از دهانش دوش سخناني شنيده ام که مپرس
سوي من لب چه مي گزي که مگوي لب لعلی گزيده ام که مپرس
بی تو در کلبه گدايي خويش رنجهائي کشيده ام که مپرس
همچو حافظ غريب در ره عشق به مقامي رسيده ام که مپرس
از آن لحظه به بعد ، دهخدا به حالت اغماء فرو رفت و روز بعد جان سپرد.

بهمن ۲۹، ۱۳۸۱

عيد غدير خم بر عاشقان ولايت مبارک باد
دريا در غدير
شب رفت و صبح ديد كه فرداست
پلكي زد و ز خواب به پا خاست
از شرق آبهاي كف‌آلود
خورشيد بر دميده و پيداست
با اين پرنده‌هاي خوش آواز
ساحل ز بانگ و هلهله غوغاست
انگار دوش، دختر خورشيد
اين دختري كه اين همه زيباست؛
تن شسته در طراوت دريا
كاين گونه دلفريب و دل آراست
زان ابرهاي خيس كه ساحل
از دركشان به نرمي ديباست؛
در دوردست آبي دريا
يك لكه ابر گمشده پيداست
گويي كه چشمهاي تر او
در كام صبح، گرم تماشاست
اين نرم موجهاي پياپي
گيسوي حلقه حلقه درياست
دريا ـ كه مثل خاطره دور است ـ
دريا ـ كه مثل لحظه همين است ـ
اين حجم بي‌نهايت آبي
تلفيقي از حقيقت و رؤياست
اين پاك، اين كرامت سيال
آميزه‌اي ز خشم و مداراست
گاهي چو يك حماسه بشكوه
گاهي چو يك تغزل شيواست؛
مثل علي به لحظه پيكار
مثل علي به نيمه شبهاست
مردي كه روح نوح و خليل است
روحي كه روح بخش مسيحاست
روحي كه ناشناخته مانده
روحي كه تا هميشه معماست
روحي كه چون درخت و شقايق
نبض بلوغ جنگل و صحراست
در دوردست شب، شب كوفه
اين ناله‌هاي كيست كه برپاست؟
انگار آن عبادت معصوم
در غربت نخليه به نجواست
اين شب، شب ملائكه و روح
يا رازگونه ليله اسراست؟
آن نور در حصار نگنجيد
پرواز كرد هر طرفي خواست
فرياد آن عدالت مظلوم
در كوچه‌سار خاطره برجاست
خود روح سبز باغ گواه است:
آن سرو استقامت تنهاست
او بر ستيغ قاف شجاعت
همواره در تجرد عنقاست
در جستجوي آن ابديت
موساي شوق، راهي سيناست
وقتي كه شب به وسعت يلداست
خورشيد گرم ياد تو با ماست
اي چشمه‌سار! مزرعه‌ها را
ياد هماره سبز تو سقاست
برخيز ـ اي نماز مجسم! ـ
برمأذنه، بلال در آواست
در سردسير فاصله، محراب
آغوش گرمجوش تمناست
بي‌تو هنوز كعبه حرمت
با جامه سيه به معزاست
بي‌تو مدينه ساكت و خاموش
بي‌تو هواي كوفه غم‌افزاست
بي‌تو هواي ابري چشمم
عمري براي گريه مهياست
وقتي تو در ميانه نباشي
شادي چو عمر صاعقه كوتاست
بي‌تو گسسته، دفتر ماني
بي‌تو شكسته، چنگ نكيساست
بي‌تو پگاه خاطره تاريك
با تو نگاه پنجره بيناست
بي‌تو صداي آب، غم آلود
با تو نواي ناي، طرب‌زاست
ـ اي آن كه آفتاب تريني! ـ
با تو چه وحشتيم ز سرماست
روح تو چون قصيده بلند است
ديگر چه جاي وصف تو ما راست؟
سهيل محمودي

بهمن ۱۲، ۱۳۸۱

جشن سده

واژه سده: بيشتر دانشمندان نام سده را گرفته شده از صد مي دانند. ابوريحان بيروني مي نويسد: “سده گويند يعني صد و آن يادگار اردشير بابكان است و در علت و سبب اين جشن گفته اند كه هرگاه روزها و شب ها را جداگانه بشمارند، ميان آن و آخر سال عدد صد بدست مي آيد و برخي گويند علت اين است كه در اين روز زادگان كيومرث، پدر نخستين، درست صدتن شدند و يكي از خود را بر همه پادشاه گردانيدند” و برخي برآنند كه در اين روز فرزندان مشي و مشيانه به صد رسيدند و نيز آمده : “شمار فرزندان آدم ابوالبشر در اين روز به صد رسيد .”

نظر ديگر اينكه سده معروف، صدمين روز زمستان از تقويم كهن است، زمستان در تقويم كهن 150 روزه و تابستان 210 روزه بوده است و برخي گفته اند كه اين تسميه به مناسبت صد روز پيش از به دست آمدن محصول و ارتفاع غلات است.

زنده ياد استاد مهرداد بهار معتقد است كه واژه سده از فارسي كهن به معني پيدايش و آشكار شدن آمده و آن را برگزاري مراسمي به مناسبت چهلمين روز تولد خورشيد (يلدا) دانسته و مي نويسد: … جشن سده سپري شدن چهل روز از زمستان و دقيقا در پايان چله بزرگ قرار دارد. البته به جشني ديگر كه در دهم دي ماه برگزار مي شده و كمابيش مانند جشن سده بوده هم بايد توجه كنيم كه در آن نيز آتش ها مي افروختند. اگر نخستين روز زمستان را پس از شب يلدا – تولد ديگري براي خورشيد بدانيم، مي توان آنرا هماهنگ با جشن گرفتن در دهمين و چهلمين روز تولد، آيين كهن و زنده ايراني دانست. (در همه استان هاي كشور و سرزمين هاي ايراني نشين، دهم و چهلم كودك را جشن مي گيرند) و اين واژه “sada” (اسم مونث) كه به معني پيدايي و آشكار شدن است ، در ايران باستان sadok و در فارسي ميانه sadag بوده و واژه عربي سذق و نوسذق (معرب نوسده) از آن آمده است.
پيشينه اسطوره اي پيدايش آيين و جشن سده:
از اسطوره هاي جشن سده تنها يكي به پيدايش آتش اشاره دارد. فردوسي مي گويد: هوشنگ پادشاه پيشدادي، كه شيوه كشت و كار، كندن كاريز، كاشتن درخت … را به او نسبت مي دهند، روزي در دامنه كوه ماري ديد و سنگ برگرفت و به سوي مار انداخت و مار فرار كرد. اما از برخورد سنگها جرقه اي زد و آتش پديدار شد. هم در كتاب “التفهيم” و هم “آثارالباقيه” ابوريحان، از پديد آمدن آتش سخني نيست بلكه آنرا افروختن آتش بر بامها مي داند كه به دستور فريدون انجام گرفت و در نوروزنامه آمده است كه : “آفريدون … همان روز كه ضحاك بگرفت جشن سده برنهاد و مردمان كه از جور و ستم ضحاك رسته بودند، پسنديدند و از جهت فال نيك، آن روز را جشن كردندي و هر سال تا به امروز، آيين آن پادشاهان نيك عهد را در ايران و دور آن به جاي مي آورند.”

برگزاري جشن سده:
الف) تا دوره ساساني: فردوسي آنرا به هوشنگ نسبت مي دهد و ابوريحان بيروني و نوروزنامه آنرا از فريدون مي دانند و همچنين رسمي شدن جشن سده به زمان اردشير بابكان منسوب گرديده است، اما در هيچكدام به شيوه برگزاري آن اشاره اي نشده است.
ب) بعد از ساسانيان: مورخان و نويسندگاني چون بيروني، بيهقي، گرديزي، مسكويه و … از شيوه برگزاري جشن سده در دوران غزنويان، سلجوقيان، خوارزمشاهيان، آل زيار و … تا دوره مغول بسيار نوشته اند. از آيين هاي عامه مردم سندي نداريم اما در حضور شاهان، رسم شعرخواني بود و نيز پرندگان و جانوراني به آتش انداخته مي شدند و گياه خوشبو تبخير مي كردند تا مضرات آن را برطرف كنند.
ج) در عصر حاضر: در مازندران، كردستان، لرستان،و سيستان و بلوچستان؛ روستاييان و كشاورزان و چوپانان و چادرنشينان نزديك غروب يكي از روزهاي زمستان (آغاز نيمه يا پايان زمستان) روي پشت بام، دامنه كوه، نزديك زيارتگاه، كنار چراگاه و يا كشتزار آتشي افروخته و بنا بر سنتي كهن پيرامون آن گرد مي آيند بدون آنكه نام جشن سده بر آن نهند.
ولي در كرمان جشن سده يا سده سوزي در بين تمامي اقشار مردم كرمان، مسلمان، زرتشتي، كليمي … رواج دارد كه همه ساله در دهم بهمن ماه برگزار مي شود. در بين چادرنشينان بافت و سيرجان سده سوزي چوپاني برگزار مي شود كه شب دهم بهمن آتش بزرگي بنام آتش جشن سده، با چهل شاخه از درختان هرس شده كه نشان چهل روز “چله بزرگ” است در ميدان ده برمي افروزند و مي خوانند: سده سده دهقاني/ چهل كنده سوزاني/ هنوز گويي زمستاني.
چنانكه از كتاب ها و اسناد تاريخي برمي آيد جشن سده جنبه ديني نداشته و تمام داستان هاي مربوط به آن غيرديني است و بيشتر جشني كهن و ملي به شمار مي آيد و وارث حقيقي جشن سده نه فقط زرتشتيان، بلكه همه ايرانيان اند، ميراثي كه به بسياري از كشورهاي همسايه نيز راه يافت.
برگرفته از :
روح الاميني،محمود. آيين ها و جشن هاي كهن در ايران امروز .

دی ۳۰، ۱۳۸۱

17 ذی القعده مصادف با سالروز قتل ناصرالدين شاه به دست ميرزا رضای کرمانی می باشد . مطلب ذيل نگاهی است گذرا به دوران زندگی اين شاه عصر قاجار :

ناصرالدين شاه در ماه صفر 1247 هجري متولد شد و در سن 17 سالگي ، بعد از فوت پدرش محمد شاه، در شهرتبريز( که به عنوان وليعهد درآنجا فرمانرواي آذربايجان بود ) ، به سلطنت نشست.

وي چهارمين پادشاه سلسله قاجاريه در تالار تخت مرمر جلوس رسمي کرد.

او از سلطنت به جزعياشي و خراب کاري چيز ديگر نياموخته بود . آن زمان که امير کبير و سپهسالار صدارت او را برعهده داشتند اصلاحاتي در کشورانجام گرفت ولي بعد از آن دو، ديگر کشوراقدامات اصلاحي را در زمان وی نديد.

براي اولين بارميرزا حسين خان ، شاه را براي مسافرت به خارج تشويق نمود تا با اين اقدام وي را به ضرورت اصلاحات متوجه نمايد . پس از او امين السلطان نيز ، دوبار زمينه سفر شاه را به خارج فراهم کرد. اما آنچه از اين مسافرتها حاصل شد ، فقط خرجهاي بيهوده وغالباً رسوايي ها و تفريحات ناپسند بود.

در زمان ناصرالدين شاه ، امتيازات انحصاري مختلفی به انگليس واگذارشد ، از جمله امتياز تأسيس بانک شاهنشاهي ، واگذاري امتياز کشتي راني دررودخانه کارون که البته دراين ميان روسها نيزبی نصيب نماندند امتياز شيلات درياي خزر به روس ها و غيره اعطاء گرديد که به شدت مايه خسارت شد و پي آمدهاي نامطلوبی را به دنبال داشت.

ناصر الدين شاه ، درزمان پنجاه سال سلطنت خود حتی يک قدم به جانب اصلاحات برنداشت و بهترين اوقات مغتنم ايران را به رايگان از دست داد . وی حتی مردان بزرگی چون اميرکبير را که به فکر اصلاحات مملکت بودند ازسر راه خود برداشت تا بهتر به عياشی و خوش گذرانی خود بپردازد. آورده اند که هنگام مرگ هشتاد و پنج زن ، و نزديک به نود خواجه سرا در حرم داشت . حرم سراي او لااقل شامل يکهزارو پانصد زن مي شد.

به نقل از اعتماد السلطنه، تا ممکن بود از کار طفره مي رفت ، و حل و فصل امور را جز به ندرت به ديگران مي سپرد . بيشتر اوقاتش صرف تفريح، شکار ، مسافرت يا صحبت با زنانش مي شد.

قمار بازي با شاهزادگان و اعيان تفريح مورد علاقه اش بود. به خود آرايي علاقه داشت در مواقع تشريفات، جواهر و الماس بسيار به لباس فاخر خود مي زد.

سواد شاه از حيث خط و انشاء خوب بود ، به موسيقي و سماع تار علاقه نشان مي داد. در نقاشي ذوق داشت و گاه نيز شعر مي گفت.

به مشروب علاقه داشت و گاهي مشروبات خارجي، از جانب سفرا و اعيان به او هديه مي شد که اين امرموجب ورود مشروبات خارجي به ايران شد.

اين شاه مستبد ، زياده روی در عشرت ، شرابخواري و بي بند و باري را مانع اداي تکاليف شرعي نمي دانست . وي بقاع متبرکه، حتي بقعه حضرت عبدالعظيم را زيارت مي نمود . به زيارت حرم امام رضا و عتبات عراق مي رفت و در ايام محرم و صفر غالباً به اقامه مراسم عزاداری اقدام مي کرد و از آنجا که نسبت به اهل بيت و دين معرفت نداشت ، اين اعمال بر رفتار وي اثري نداشت وپس ازچندی دوباره به عياشي و خيانتهاي خود ادامه مي داد.

با آنکه به دلقک هاي دربار در مواقع مقتضي اجازه مي داد تا از وزراء و رجال دربارش به زبان طنز و هزل انتقاد کنند، ولي از هر گونه انتقاد و اعتراضي که نسبت به اعمال خود او مي شد به شدت نفرت داشت . استبداد و تنفر وي از شنيدن اعتراضات و انتقادات، عامل عمده ايي در الزام مخالفان در اقدام به قتلش شد.

ناصرالدين شاه در سن شصت و هفت سالگي در حالي که خود و دربارش را براي برگزاري جشن پنجاهمين سال سلطنت آماده مي کرد، به فتواي سيد جمال الدين اسد آبادي درحرم حضرت عبدالعظيم به ضرب طپانچه ميرزا رضاي کرماني به قتل رسيد. وي را در باغ جيران درکنار حرم حضرت عبدالعظيم به خاک سپردند.

منبع:

تاريخ بيداري ايرانيان ، ناظم الاسلام کرماني

روزگاران تاريخ ايران ، دکتر عبدالحسين زرين کوب.

دی ۲۳، ۱۳۸۱

ميلاد امام رضا (ع)مبار ک باد
حضرت على بن موسى، ملقّب به رضا، در سال 148 هجرى قمرى در روز 11 ذيقعده در مدينه به دنيا آمد. پدر آن حضرت، امام موسى بن جعفر و مادرش بانويى بزرگوار به نام نجمه بود. كه او را سمانه و تُكْتَمْ و طاهره نيز مىگفتند. بعد از شهادت امام كاظم(عليه السلام)، آن حضرت در 35 سالگى عهدار دار مسئوليت امامت و حفظ مبانى اسلامى و رهبرى شيعيان گرديد.
مدّت امامت امام هشتم در حدود بيست سال بود كه مىتوان آن را به سه بخش جداگانه تقسيم كرد: 1ـ ده سال اوّل امامت آن حضرت كه همزمان با دوره زمامدارى هارون بود. 2ـ پنج سال بعد از آن كه مقارن با خلافت امين، فرزند هارون بود. 3ـ پنج سال آخر امامت آن بزرگوار كه مصادف با خلافت مأمون و تسلّط او بر قلمرو اسلامى آن روز بود.
امام رضا(عليه السلام) در هر يك از اين سه دوره، به مقتضاى مسئوليت خطير امامت، با اوضاع و احوال پيچيده خلافت آن روز كه به نام اسلام بر مردم حكومت مىشد و با وجود نابسامانى هاى زيادى كه از جهات مختلف در زندگى اجتماعى مردم وجود داشت، وظايف متناسب خود را در راه خدمت به اسلام انجام مىداد.
امام هشتم تا آنجا كه قدرت و امكان داشت از فرصتى كه در سه سال آخر عمرش پيش آمد، در بيدارى مردم و توجّه دادن آنان به اصول مسائل و پرده برداشتن از چگونگى اغفال آنان به صورت ها و عناوين گوناگون، حدّاكثر استفاده را نمود.
شهادت آن حضرت در سال 203 هجرى در سناباد نوقان، كه امروز يكى از محله هاى مشهد است، در 55 سالگى، به وسيله سمّى كه مأمون به او خوراند، اتّفاق افتاد.
اكنون مزار و مرقد شريفش بزرگترين زيارتگاه در ايران اسلامى، در شهر مقدّس مشهد، مورد توجّه شيفتگان حضرتش مىباشد.
«مِنْ أَخْلاقِ الأَنْبِياءِ التَّنَظُّفُ.»:
از اخلاق پيامبران، نظافت و پاكيزگى است.38- به پنج كس اميد نداشته باش
«خَمْسٌ مَنْ لَمْ تَكُنْ فيهِ فَلا تَرْجُوهُ لِشَىْء مِنَ الدُّنْيا وَ الاْخِرَةِ:مَنْ لَمْ تَعْرِفَ الْوَثاقَةَ فى أُرُومَتِهِ، وَ الكَرَمَ فى طِباعِهِ، وَ الرَّصانَةَ فى خَلْقِهِ، وَ النُّبْلَ فى نَفْسِهِ، وَ الَْمخافَةَ لِرَبِّهِ.»:
پنج چيز است كه در هر كس نباشد اميد چيزى از دنيا و آخرت به او نداشته باش:1ـ كسى كه در نهادش اعتماد نبينى،2ـ و كسى كه در سرشتش كَرم نيابى،3ـ و كسى كه در آفرينشش استوارى نبينى،4ـ و كسى كه در نفسش نجابت نيابى،5ـ و كسى كه از خدايش ترسناك نباشد


دی ۱۴، ۱۳۸۱

سلام
ولادت حضرت معصومه مبار ک باد