۱۰ مهر جشن ملي مهرگان جشن مهر.عشق.پيوند بر همه هموطنان ايراني مباركباد
جشن مهرگان هر سال از دهم مهرماه آغاز ميشود و تا چهاردهم اين ماه ادامه مي يابد

در فرهنگ اصيل و باستانی ايرانی ، پنج جشن با اهميت وجود دارد که عبارتند از : نوروز ، مهرگان ، تيرگان ، يلدا و سده . مهرگان هنگام تلاقی روز مهر با ماه مهر است . روز مهر در تقويم باستانی ايرانی که داريوش کبير ايجاد کرد عبارت بود از شانزدهم مهر . در ماه مهر و در روز شانزدهم آن که نام روز و ماه يکی می شد ، مردم جشن می گرفتند و اين روز را گرامی می داشتند . گذشته از عقايد مذهبی قدرتمندی که در پس اينگونه جشن ها نهفته است ، يک پيشينه تاريخی و پس زمينه فرهنگی قوی نيز در پس آنها ديده می شود . در عين حال همه آنها انديشه های فکری ، اخلاقی و ملی شايان توجهی نيز در کليه آداب و رسوم اين جشن ها ساری و جاری است که به آن رنگ و بوی معنوی عجيبی ميبخشد . تيرگان سالروز حرکت تاريخی آرش کمانگير است و حرکت او بر عليه ظلم و جور حاکم . حرکت او يک حرکت چندبعدی به معنای کامل است که در غالب اسطوره و شعر هم پرداخت شده است . سياوش کسرايی حقيقت جنبشی را که او آفريده بود شناخت و با تکيه بر بطن پيام آرش ، که يک پيام جهانی بود ، شعری سرود که در ادبيات ايران جاودانه شد و برای مدتها در يادها ماند و حماسه ها آفريد و هنوز هم دهان به دهان زمزمه می شود . مهرگان ، همچون ديگر اين جشنها يک پس زمينه تاريخی قوی و قابل توجه دارد . مردم در اين روز سالروز حرکت تاريخی کاوه آهنگر بر عليه بيداد ضحاکی و بر تخت نشستن فريدون پس از در بند کشيدن پادشاه ماردوش را جشن می گيرند . فردوسی اين پيشينه جذاب تاريخی را به زيبايی به نظم در آورده است . و سعيدی سيرجانی با ظرافت خاص نثرش پيچيدگيهای ادبی و تاريخی آنرا بر ما گشوده است . آنچه بيش از هر چيز رخ می نمايد نقطه مشترکی است در تمام جشن های ايران زمين سراغ می توان گرفت : اگر شب دراز است به پايان خواهد رسيد ، ( يلدا ) ، زمستان دراز و تازيانه های سرما خواهد رفت ( نوروز ) ، ظلم و ستم و بيداد ضحاکها و افراسيابها نابود خواهد گشت ( تيرگان و مهرگان ) و سرانجام آنچه باقی می ماند روشنايی ، زيبايی ، ايثار و نام نيک است . پندار نيک ، گفتار نيک و رفتار نيک .
اما درباره شيوه برگزاری جشن هم می خواهم تا آنجا که اطلاعاتم اجازه می دهد قدری برایتان بنويسم مردم در روز مهرگان آتشهای بزرگ به پا می کنند ، به رقص و پايکوبی می پردازند ، شراب می نوشند و از همه مهمتر سفره مهرگانی می گسترند . سفره مهرگان همچون نوروز هفت عنصر اصلی دارد که عبارتند از : ترنج ، سيب ، به ، انار ، کنار ، عناب و انگور سفيد . سفره با غذاها و ميوه و شراب و گلاب و گل فراوان آرايش می شود . در اين روز گل نيلوفر بر سر سفره می نهند و اسپند در آتش می ريزند . برخی اعتقاد دارند که مراسم زادروز مسيح در 25 دسامبر يادگار جشن مهرگان است که از زمان اشکانيان در روم متداول شده بود .
درست است که ما نمی توانيم اين روز را همانند گذشته جشن بگيريم ، اما در چهارچوب اعتقادات و افکار امروزمان ، بر ما است که خاطره اجدادمان را گرامی بداريم و روز شانزدهم مهر را تا ابد ارج نهيم .
نوشته شده توسط آرش کاشفيان
-------------------------------------
مهرگان روزى است كه مردم ستمديده ((بابل )) به رهبرى ((فريدون بن اثفيان بن جمشيد)) بر ((بيور اسب بن اروادسب )) مشهور به ((ضحاك )) كه مردى بسيار جبار و ستمگر بود، شورش كرده و پيروز شدند و بنا به نقل بعض از اهل تاريخ او را اسير كرده و در غارى واقع در كوههاى دماوند به زنجير بسته و عده اى از جنيان و شياطين را بر او گماردند و اين روز يكى از روزهاى مهر ماه بود، بدين جهت اين روز بروز مهرگان ناميده مى شود .
مى گويند ; فريدون از نظر جسمى بسيار تنومند بوده به حدى كه طول او به اندازه نه نيزه و عرض سينه اش به اندازه چهار نيزه ((هر نيزه اى به اندازه طول شش دست )) بوده است .
نخستين كسي كه در اسلام هداياي نوروز و مهرگان را رواج داد حجاج بن يوسف بود.
حضرت صادق (ع) درباره اين روز گفته است : در اين روز كشتي نوح بر كوه جوري قرار گرفت در اين روز جبرييل امين به رحمه العالمين نازل شد. در اين روز اميرالمومنين (ص ) به فرموده سيد المرسلين پاي بر دوش مقدس آن سرور گذاشته خانه كعبه را از بت ها پاك ساخت و در اين روز حضرت خليل الرحمن بت ها را شكست